Hjælpemidler

Løse skafter til tandbørster 
Løse skafter kan sættes på fx tandbørsten. Med dem kan du, hvis du ikke har så mange fingerkræfter, bedre få fat om tandbørsten. Du kan finde de løse skafter i en række forskellige udformninger og størrelser. Nogle skafter er så små, at man kan bruge dem til fx mellemrumsbørster.

 

Tandtråd med håndtag
Jordan har bl.a. lavet tandtråd med langt skaft, som du nemmere kan holde. Det lange skaft og den vinklede tandtråd gør det velegnet, hvis du har svage fingre.

 

Tubeklemmer
En tubeklemmer hjælper med at få tandpastaen ud af dens tube. Når tandpastatuben er sat ned i tubeklemmeren, kan du ved at dreje på en skrue få tandpastaen ud uden at skulle bruge mange kræfter. Det er en stor hjælp, hvis du har svage fingre.

 

Elektrisk mellemrumstandbørste
Man kan få elektriske mellemrumstandbørster. De fungerer ved hjælp af en tynd stråle vand bliver sprøjtet ind i tandmellemrummet, og på den måde holder man tandmellemrummene rene.

 

Protesebørste med sugekopper
En protesebørste med sugekopper sidder fast på en overflade. På den måde, gør du protesen ren ved at bevæge den hen over børsten. Den er fx rigtig god, hvis du ikke kan holde på protesen – men husk på, at hvis det er tilfældet, vil du under alle omstændigheder skulle have hjælp til tandpleje.

 

Proteselim
Nogle bruger klæbemiddel eller proteselim i protesen for få protesen til at sidde bedre fast i munden. Det kan fx være hvis du lider af mundtørhed. Ved mundtørhed, bliver munden helt tør, og derfor er der behov for ekstra fastholdelse inde i munden. Det er meget vigtigt, at du husker at fjerne proteselimen hver gang, du renser protesen. Du skal også skylle din mund, når du tager protesen med proteselim på ud, på den måde fjerner du proteselimen i mundhulen.

 

Steradent
Steradent rensetabletter virker bakteriedræbende. Du skal putte en tablet det glas vand, som protesen skal ligge i over natten. Steradent hjælper også til forebygge stomatitis  – en betændelsestilstand, der er forårsaget af mangelfuld protesehygiejne.  Stomatitis er meget normalt, og det er kendetegnet ved at vævet, der er i berøring med protesen, bliver rødt, glinsende og hævet. Steradent er alene er ikke nok til at renholde en protese dagligt. Du skal også dagligt børste din protese med en protesebørste.

Du kan søge på nettet eller på apoteket efter de forskellige tandplejemidler. Hvis du har svært ved at finde det, du søger, kan du spørge om hjælp i vores brevkasse “Spørg Johan”.

 

Nyttige links

Spørg Johan