Pas på tænderne – og styrk din livskvalitet

Hvis dit tandsæt er i dårlig stand og din mund fuld af svamp og betændelse, påvirker det din livskvalitet. Måske bliver du mere socialt tilbageholden, og ofte kan der være yndlingsmad og -drikke, du må vinke farvel til, fordi du ikke kan tygge det, eller fordi det isner, når du drikker. Tilmed risikerer du at blive alvorligt syg  – og hvis du ønsker at genetablere dit tabte tandsæt, ender du med at skulle af med mange penge. Det kan godt svare sig at passe på tænderne.

“Smilet er den korteste vej mellem to mennesker”

Smilet og et godt tandsæt er vigtige, når vi skal være sociale sammen. Både når vi møder nye mennesker, og når vi snakker med gamle kendinge. Man kender det godt for sig selv, hvis man opdager, at man har haft noget spinat siddende mellem tænderne, som alle har kunne se. Man bliver med ét meget selvbevidst og føler, at man kunne krybe ned i et musehul.

Pas på tænderne og bliv ved med at være social

Hvis dine tænder er dårlige på grund af sygdom eller dårlig mundhygiejne kan konsekvensen være, at du fx bliver tilbagetrukket og holder dig hjemme, at du holder hånden for munden, når du snakker, eller du undgår at hilse. Desuden vil mange også have svært ved intim kontakt som fx at kysse sin partner.

Et godt sundt tandsæt betyder altså utroligt meget. Meget mere end du aner – og ofte vil du først opdage, hvor vigtigt det er for dit sociale liv, når tænderne er ved at blive dårlige – og du måske allerede er begyndt at vige fra det sociale.

Sunde tænder sikrer dig energi

Sunde tænder betyder også, at du kan tygge din mad uden problemer – og spise det, du har lyst til. Og allervigtigst: få den rigtige næring, der skal til, for at du kan leve et aktivt liv. En medvirkende årsag til, at nogle ældre mennesker taber vægt og – mister appetitten og energien – er, at de ikke kan tygge maden. Når det sker bliver du svækket og du bliver mere modtagelig overfor sygdomme, og det kan også gøre dig nedtrykt og trist.

Sunde tænder er med til at holde dig rask

Høj livskvalitet er for mange ensbetydende med et godt helbred. Sunder tænder er med til at sikre, at dit helbred forbliver godt. Det er særligt vigtigt, hvis du er disponeret for lunge eller hjerte-kar-sygdomme, da bakterier fra munden kan gå i blodet og lunger og forårsage fx lungebetændelse og hjerte-kar-problemer. Desuden, så er der nogle tandsygdomme, som du ikke kan kureres for – de kan kun behandles. Og derfor er det vigtigt, at du forebygger disse. Det gælder bl.a. for parodontose (paradentose). Hvis du først får konstateret parodontose, kan du derfor kun holde sygdommen nede, så du forhindrer, at den ikke udvikler sig yderligere. Du forebygger parodontose ved at holde en god mund- og tandhygiejne. Læs mere under “Undgå sygdomme”

Sunde tænder sparer dig penge

Hvis du vil have råd til luksus i tilværelsen, kan det sagtens betale sig at børste tænder morgen og aften – og bruge tandtråd. Hvis du sørger for at holde dine tænderne sunde, slipper du for at skulle betale for dyre tandlægeregninger. Det koster mange penge at få lavet kroner, broer og implantater – og særligt, hvis du glemmer at holde reparationerne i din mund ved lige og rene. Hvis du er god til at passe på dine tænder, skal du imidlertid kun betale for årlige tandeftersyn, tandpasta, tandtråd og tandbørster.

Pas på dine naturlige tænder

Der er mange, der får proteser (gebis), delproteser og broer, hvis de begynder at miste tænder til fx parodontose eller almindelig dårlig mundhygiejne. Det er en fin løsning, hvis skaden er sket, men husk dog på, at proteser og delproteser også kræver vedligeholdelse, og aldrig vil være det samme at have i munden, som dine egne naturlige tænder. Du har heller ikke helt den samme fornemmelse, for den mad du spiser, hvis du fx har protese. Og for nogle kan det være problematisk at få helproteser til at sidde ordentligt fast – det kan fx være tilfældet, hvis du lider af mundtørhed.

Det er derfor vigtigt, at du børster dine tænder morgen og aften i minimum 2 minutter, bruger tandtråd og skylder din mund med vand efter hvert hver måltid. Hvis du lider af forskellige sygdomme, der går ud over dine tænder kan du læse mere her under “Tænder og medicin” og få gode råd, til hvordan du bedst muligt holder dine tænder rene under “Gode Råd”.

 

Nyttige links

Gode råd
Undgå sygdomme
Tænder og medicin