Pas på tænderne – og undgå livstruende sygdomme

Helbredsfremmende og sygdomsforbyggende

Den nyeste forskning viser direkte sammenhænge imellem dårlig mundhygiejne og en række almensygdomme. Derfor er en velfungerende mund nu også et spørgsmål om at undgå sygdom og evt. død. Man kan altså blive syg af dårlig mundhygiejne. Du skal derfor tænke på god tandpleje som en både helbredsfremmende og sygdomsforebyggende indsats. Den holder dig ved godt helbred på lige fod med motion, sund kost og vand.

Plak er bakterier

Hvis du ikke børster tænderne dagligt, eller kun børster dem meget dårligt, kan der hurtigt opstå risiko for at sygdomsfremkaldende bakterier bliver overført fra munden og til resten af kroppen. I løbet af kort tid bliver der dannet plak langs tandkødsranden. Plakken består af bakterier, som giver huller i tænderne. Bakterierne er også skyld i, at man får tandkødsbetændelse. Ved tandkødsbetændelse vil tandkødet bløde, når du børster tænderne. Det er denne plak, der skal børstet væk hver dag.

Hvis du ser, at der er synlige belægninger langs tandkødsranden, eller hvis det bløder, når du børster tænderne, skal du optimere din mundhygiejne. Det er tegn på, at du har dårlig mundhygiejne og at du risikere at blive syg. Din tandprotese – hvis du har en – kan desuden være en bakteriebombe. Sørg derfor for rense din protese hver dag – morgen og aften, og skyl den, når du har spist et måltid mad. Og husk, at du ikke skal sove med den om natten. Opbevar den enten i et glas vand eller på en tør ren klud.

Når mundhulebakterier går i blodet og i lungerne

Det øjeblik, der er opstået tandkødsbetændelse i din mund, så er der gået hul på vævet i din mund. Det betyder, at de bakterier, der sidder på tænderne, nu bliver spredt via de små blodårer i tandkødet og i tandkødslommerne og bliver ført videre rundt i kroppen. Bakterierne kan sætte sig på hjerte-kar-systemet, og kan dér medvirke de til at der dannes hjerte-kar-sygdomme. De kan derudover skabe betændelsestilstande i kroppen fx lungebetændelse. Mange af disse betændelsestilstande kan være dødelige, hvis du er svækket i en eller anden grad.

Mundhulebakterier kan gå i lungerne

De bakterier, som bliver ophobet i munden, når mundhygiejnen har været dårlig, kan hurtigt blive spredt til borgerens lunger, og kan der fx forværre en eksisterende lungesygdom (lungebetændelse), eller det kan forårsage en lungebetændelsen. Man taler om, at bakterierne er indåndingsoverført. Dvs. at de kommer ned i lungerne med åndedrættet. Typisk er der dog tale om, at bakterierne bliver overført til dine lunger på grund af fejlsynkning – også kaldet dysfagi.

Fejlsynkning er ganske fremherskende blandt svagelige ældre. Hvis en lungebetændelse er opstået på grund af fejlsynkning, bliver det kaldt aspirationspneumoni. Man ved med sikkerhed, at der er sammenhænge imellem dårlig mundhygiejne og lungesygdomme. Et forsigtigt cirka-tal anslår, at 120-150 borgere hvert år dør på grund af lungesygdomme, der kommer af overførte bakterier fra mundhulen. Problemstillingen bliver større af, at lungebetændelse er den næst-hyppigste årsag til at ældre borgere bliver indlagt på hospitalet.

Mundhulebakterier er farlige for den svækkede ældre

Det er også påvist, at der er en sammenhæng imellem dårlig mundhygiejne og diabetes – altså sukkersyge. Der er også gode grund til at tro, at dårlig mundhygiejne også er skyld i andre almensygdomme – disse sammenhænge er dog endnu ikke videnskabeligt dokumenteret.

 

Nyttige links

ÆldreSagen: “Dårlige tænder kan gøre dig syg”
Sundhed, Danske Kommuner: “Dårlig Tandpleje er en dræber”