Protesepleje

Her finder du en vejledning til, hvordan du rengør din protese eller delprotese. Du kan længere nede også læse om tandsten på og misfarvning af protese. Og om, hvordan du bedst opbevarer protesen, når du ikke har den i munden.

Som minimum skal du tage hel- og delproteser ud af munden og rengøre dem to gange i døgnet – typisk i forbindelse med den daglige tand- og mundpleje, fx om morgenen og om aftenen.

 


Rengøring

Du skal bruge:

 1) Flydende, uparfumeret håndsæbe.

2)  Rindende vand.

 3) Og en protesebørste.

Du må ikke bruge tandpasta. Det skader (ridser) den akryl, som protesen er lavet af.

Når du rengør protesen, skal du starte med at lægge en éngangsvaskeklud i bunden af vasken. Så går protesen ikke går i stykker, hvis du kommer til at tabe den. Børst derefter alle flader indvendigt og udvendigt på protesen med protesebørsten, og skyl grundigt efter med vand. Hvis protesen er en delprotese med bøjler, skal du også gøre bøjlerne forsigtigt rene. Her kan du bruge det lille børstehoved på protesebørsten.Fjern tandsten

Hvis der tandsten på protesen, vil du kunne se hvide eller gullige belægninger på protesen. Tandstensbelægninger kan du fjerne ved at lægge protesen i en opløsning af 1 del eddike og 3 del vand natten over. Når protesen har ligget en nat i eddikeopløsning, kan du fjerne den med en træ- eller plasticpind eller din tandbørste. Det er en god idé at gentage behandlingen nogle gange, hvis du kan se, at der stadig er tandsten på protesen. Du må aldrig bruge skarpe genstande, der kan ridse protesen. Når du er færdig med at fjerne tandsten, så er det vigtigt, at du børster og skyller protesen grundigt, inden du sætter den tilbage i munden igen.

Misfarvet protese

Hvis protesen er misfarvet af fx kaffe, te eller rødvin, kan du fjerne misfarvningen ved at lægge protesen i et glas vand med 1-2 skefulde enzymvaskemiddel (fx Bio-Tex) natten over. Næste morgen skal du huske at skylle og børste protesen grundigt inden, du tager den ind i munden.

Opbevar protesen

Når du tager protese ud af munden, og ønsker at opbevare den, fx mens du sover, skal du lægge den rengjorte protese i et bæger eller glas med vand. Du kan evt. opløse en desinficerende tablet (fx Steradent) i vandglasset for at være sikker på, at hygiejnen er i orden. Du skal rense protesen først, da Steradent ikke renser, men blot dræber bakterierne. Hvis du foretrækker at opbevare protesen tørt, kan du lægge den på en ren engangsvaskeklud natten over. Du skal ikke sove med protese i om natten.

Proteselim

Hvis du bruger proteselim, er det meget vigtigt, at du husker at fjerne proteselimen hver gang, du renser protesen.

Du kan læse mere om proteselim – og om hvornår det er en god idé at bruge det, under hjælpemidler.

 

Nyttige links

Hjælpemidler